Yhdessä yrittäjinä K-kaupassa

K-kauppiaiden joukosta löytyy runsaasti pariskuntia. Millaista on yrittäminen yhdessä? Lue kolme erilaista tarinaa.

K-kauppiaana oleminen luonnistuu myös elämänkumppanin kanssa. Polut ovat monet – eräät on työ saattanut yhteen ja toiset ovat alunperinkin päättäneet hypätä kauppiaan saappaisiin yhdessä. Haastattelimme kolmea kauppiaspariskuntaa ja pyysimme heitä kertomaan tarinansa.

Liikenteen vilinässä

Elna ja Kalle Jokinen ovat kauppiaina Salossa K-market Enolassa. Yrittäjyys ja kaupan ala on kiinnostanut molempia jo pienestä pitäen. Jokiset päätyivätkin kumpikin kauppiaiksi omilla tahoillaan. Vuonna 2011 tiet yhdistyivät töidenkin osalta, kun pariskunta siirtyi vastaamaan yhdessä samasta kaupasta.

K-market Enola sijaitsee lähellä Salon keskustaa vilkkaan autotien varrella, joten kävijöitä riittää. Kauppa jakaa kiinteistönsä huoltoaseman kanssa. Asiakkaat yllättyvätkin usein iloisesti, kun tauon aikana vastassa on todellinen ruokakauppa eikä ainoastaan huoltoaseman kioski, kertoo Elna Jokinen.

Jokisten mukaan kauppiaspariskuntana olemisen parhaita puolia on se, että työn ilot ja haasteet saa jakaa läheisen ihmisen kanssa. Yhteinen työpaikka tuo myös joustoa elämään.

Boheemikaupunginosan keidas

Jouni ja Hanna Pohjola tapasivat toisensa Hannan tullessa lukiolaisena töihin Korpilahden K-halli Sihveriin, jossa Jounikin oli töissä. Jounin palo kauppiaan uraan oli syttynyt jo 14-vuotiaana. Hannankin tulevaisuudensuunnitelmat hahmottuivat nopeasti, kun rakkaus yhdisti kaksikon.

Nykyään Pohjoloilla on takanaan 15 vuotta kauppiaina Jyväskylän K-market Kympissä. Kaupunginosaa on opiskelijoineen luonnehdittu boheemiksi, eikä kauppakaan jää tästä jälkeen. Kympissä soi tavanomaisen taustamusiikin sijaan Jounin henkilökohtainen levyvalikoima. Persoonallinen ote on poikinut muun muassa jutun Jyväskylän Ylioppilaslehteen.

Jouni on hyvillään siitä, että kaupassa on paljon pitkäaikaista henkilökuntaa ja eri-ikäisiä ihmisiä. Myös oma 17-vuotias poika on Kympissä kesätöissä jo toista kesää.

Pohjolatkin kiittelevät pariskuntana työskentelemisessä yhteisesti jaettuja kokemuksia. Yrittäjän arkea on helpompi ymmärtää, kun molemmat ovat samassa veneessä. Myös vapaalle vaihtaminen luonnistuu mukavasti, kun työpaikan illanvietot ovat yhteisiä.

Pitkää perinnettä jatkamassa

Mats Rinne on kauppias kuudennessa polvessa. Esivanhemmat ovat harjoittaneet kiertokauppaa ja vuodesta 1906 lähtien kiinteää kauppatoimintaa. Kauppiassuvun vesalle saikin luonnollisesti olla mukana jo pienestä pitäen.

Mats otti ensin 17 vuoden ajaksi harteilleen perheen kuljetusliiketoiminnan. Sittemmin tie vei ensimmäisen oman kauppakiinteistön hankkimiseen ja kauppiaaksi ryhtymiseen. Henna-Kaisa Rinne pyöritti vielä tällöin Matsin isän autotarvikeliikettä. Nyt yhteistä kauppiastaivalta Rovaniemen K-market Katajarannassa on takana jo kolme vuotta.

Hauskana muistona Rinteille nousevat esiin Henna-Kaisan alkuajat Katajarannassa. Ruokakaupassa vilinää riitti autotarvikeliikettä enemmän. Henna-Kaisan tekikin kerran mieli viedä tarjousjogurtit asiakkailta, jotka niitä ottivat vastatäytetyistä hyllyistä, Mats nauraa.

Kauppiaspariskuntana työskentelyn muiden hyvien puolien lisäksi Matsilla ja Henna-Kaisalla on myös selkeä työnjako. Mats hoitaa paperityöt ja toimistohommat, kun Henna-Kaisa taas hoitaa myymälän puolen.

Kauppiaspariskuntien ruokavinkit

Mitä kauppiaamme suosittelevat keittiöön loppukesäksi ja alkusyksyksi?

”Tee kesäkeittoa vielä kun ehdit. Kokeile mukaan vaikka Koskenlaskijaa”, suosittelee Elna Jokinen.

”Nykyään puhutaan paljon kodin ruokahävikistä. Folioon tehtävät nyytit ovat siihen oiva ratkaisu”, sanoo Jouni Pohjola. ”Folioon kääritään annoskokoisiksi nyyteiksi sitä, mitä jääkaapista löytyy. Pohjalle vaikka keitettyjä perunoita, päälle makkaraa tai aiemmin kypsennettyä lihaa ja vihanneksia. Koko komeus voidaan peittää tuorejuustoon tai vaikka voihin. Mausteita oman maun mukaan. Nyytit kiinni ja grilliin tai uuniin.”

”Pirkan vihreä pesto on vienyt tämän perheen mennessään”, kertoo Henna-Kaisa Rinne. ”Pestosta saa helposti hyviä makuja joka paikkaan. Kokeile sitä esimerkiksi kanan, kalan tai erilaisten salaattien kanssa.”

Kauppiaat kertovat

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.