Juhannus K-Marketissa

Keskiviikko 28.06.2017 - klo 08.48 - Blogissa: Kesäduuni

Heippa! Minun nimeni on Sofia ja olen K-Marketin kesäbloggari. Kuulin toukokuun lopussa työnantajaltani mahdollisuudesta hakea kirjoittamaan blogiin kesästäni K-Marketissa ja päätin tarttua tilaisuuteen. Sain kesätöitä kotikuntani Tervolan K-Marketista koko kesän ajaksi ja ajattelin, että miksen kertoisi kokemuksistani kaupassa muillekin.

Työskentelen kesällä pääosin kassalla. Aloitin työt satunnaisina jo toukokuun lopulla, joten ehdin oppia tärkeimmät asiat ennen suurinta sesonkiaikaa. Aluksi minulla oli työstä kamalat paineet ja pelkäsin, etten opi tarpeeksi nopeaa. Nyt ei enää jännitä niin paljon, kun on tehnyt enemmän vuoroja. Avuliaat ja kärsivälliset työkaverit ovat auttaneet kiireen keskellä. Hyvä työilmapiiri auttaa laskemaan jännitystä.

Juhannusvalmistelut on kaupalla aloitettu jo hyvissä ajoin. Tavara on tilattu ja työvuorot tehty tarkasti valmiiksi ruuhka-aikaa ajatellen. Juhannus vastaakin suunnitteluiltaan pitkälti joulua. Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen vaikuttaa paljon siihen, kuinka kävijämäärät juhannuksena jakautuvat. Aiemmin suurin ruuhka oli torstaina, jolloin kaupat vielä olivat auki ennen aattoa. Nykyään kävijämäärä tasoittuu torstain, perjantain ja lauantain välille melko tasaisesti. Juhannus on luotu kauppaan hyvissä ajoin ja itse pääpäivinä pitää vain toivoa, hyviä ilmoja ja että kaikki tilattu tavara menisi kaupaksi.

Ollessani kassalla juhannusviikkoa edeltävällä viikolla, huomasin ihmisten ostoksissa kesän merkkejä. Grillattavat ruuat kuten makkara oli todella suosittua, samoin jäätelö. Kuten täällä Tervolassa ja ylipäätään Lapissa olemme jo tottuneet, saattaa juhannus olla melko viileä. Näin ollen juhannuksen hittituotteena pysyy tänäkin vuonna grilliruokien lisäksi myös hyttysmyrkky. Tervolaan on luvattu juhannukseksi jälleen alle 15 astetta ja pilvistä. Ei siis ole yllättävää, ettei aurinkorasvan suosio ole ollut erityisen suurta.

Juhannuksen aika näkyy kaupalla selvästi myös asiakaskunnan lisääntymisenä. Ruotsin puolelta tulee Tervolaan paljon väkeä viettämään juhannusta esimerkiksi sukulaistensa luo. Kassalla onkin hyvä osata sanoa ruotsiksi ainakin makkarapaketin hinta. Uusien asiakkaiden myötä myös erilaiset toiveet lisääntyvät. Saattaa mennä kaupaksi paljon sellaisia tuotteita mitä muina vuodenaikoina ostetaan vähemmän. Olemmekin K-Marketissa varautuneet tähän muutamilla uutuustuotteilla joita tänä kesänä ovat esimerkiksi pimeässä loistavat sormihyrrät sekä Läikky – virvoitusjuoma.

Vaikka kaikki suurimmat valmistelut onkin tehty jo hyvissä ajoin, vaatii juhannus silti joustoa ja ahkeruutta työntekijöiltä sekä työnantajilta. Kauppamme on pinta-alaltaan pieni, mistä johtuen juhannuksen suuret kuormat eivät tahdo mahtua varastoihin. Esille saa vain tietyn verran tavaraa kerralla, joten hyllyjä pitää täyttää jatkuvasti. Juhannusruuhkan takia myöhästyvät kuormat sekoittavat pakkaa, joten kaiken tulee olla hyvin organisoitua.

Kaiken kaikkiaan juhannus näkyy parhaiten K-Marketissa ihmisten hymyinä ja iloisuutena. Keskikesän juhla saa niin työntekijät kuin asiakkaatkin hyvälle tuulelle säästä riippumatta.

Lue loputkin

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.