Lähiruoka Tervolan K-Marketissa

Maanantai 14.08.2017 - klo 14.41 - Blogissa: Kesäduuni

Tervolan K-Marketissa suositaan lähellä tuotettua ruokaa. Kaupassamme on myynnissä kattavasti Tervolassa sekä muilla lähialueilla viljeltyä ja tuotettua ruokaa. Erityisesti hedelmä- ja kasvisosastolla tarjontaa on kattavasti.

Lähiruokaa suositaan, sillä se tuntuu asiakkaiden sekä kauppiaiden mielestä turvalliselta ja puhtaalta vaihtoehdolta. Kun ruoka tulee läheltä, se ei ole kärsinyt kuljetuksesta ja maku on säilynyt hyvänä. Tervolassa lähituottajat ottavat itse aktiivisesti yhteyttä kauppaan, joten tuotteita onkin myynnissä laidasta laitaan. Lähiruoka on kaupassa suuri ylpeyden aihe.

Leipomotuotteiden osalta kaupassamme on myynnissä Räihän leipomon rieskaa sekä Tervolan kotileipomon leivonnaisia. Molemmat ovat erittäin suosittuja niin paikallisten kuin kauempaakin tulevien keskuudessa. Tuoretta lihaa kauppaan saamme Tervolan Louella toimivalta lihatuotteita ja lihajalostuspalveluita tuottavalta Meän Liha Oy:ltä. Uutena tulokkaana luontaistuotteita valmistava Metsänemäntä, jonka pihkavoide on kaupassa uutena tuotteena. Tervolassa on hyvät edellytykset myös maanviljelylle ja siitä esimerkkinä ovat tunnetut Jankkilan Juhan Lapin puikula- perunat. Eero ja Laila Oinas viljelevät luomutuotteita, kuten sipulia, valkosipulia, perunaa sekä naurista. Minulla oli mahdollisuus haastatella Lailaa sekä Eeroa heidän luomutuotantoaan koskien.

Eero ja Laila kertoivat aloittaneensa luomutuotannon vuonna 1997. Pelto pinta-alaa ei ollut paljoa, joten alettiin kasvattaa sellaisia tuotteita, jotka eivät vaadi paljon kasvutilaa. Aluksi he viljelivät mansikkaa, mustaherukkaa, sipulia, naurista, perunaa sekä valkosipulia. Tuotteita viljeltiin aluksi vain itselle, mutta suuren sadon vuoksi niitä laitettiin myyntiin. Siitä asti sadosta riippuen tuotteita on ollut myynnissä K-Marketissa.

Luomu on ollut heille aina itsestään selvyys, koska alussa harrastelijoina ei edes tiedetty muusta. Pian he kuitenkin ihastuivat luomutuotteiden makuun. Lailan sanojen mukaan: ”Luomu maistuu siltä miltä kasvin pitääkin maistua”.

Oinaat ovat todella tyytyväisiä yhteistyöstä kaupan kanssa. Heidän tuotteitaan kysytään myyntiin joka vuosi, sillä ne ovat asiakaskunnan keskuudessa suosittuja. Tänäkin vuonna myyntiin tulee ainakin sipulia, naurista ja perunaa. Vaikka luomutuotteiden hinta on yleensä korkeampi kuin tavallisen, sitä menee silti usein enemmän kaupaksi. Kun viljelijä tunnetaan ja tiedetään, ettei tuotteessa ole ylimääräisiä säilöntäaineita, luotetaan tuotteen laatuun.

Asiakkaat suosivat lähiruokaa ja sen kysyntä on niin suurta, että sitä menisi kaupassa enemmän, kun viljelijät pystyvät sitä tuottamaan. Lapin puikulaa on nykyään myynnissä koko Suomessa ja Oinaiden valkosipulin kysyntä on paljon suurempaa kuin sen tuotto. Osa paikallisista tuotteista viedään käsistä niiden erinomaisen laadun vuoksi. Tervolan K-Marketissa paikallisuus on yksi toiminnan perusajatuksista. Mielestäni pakallisen tuotannon tukeminen on todella tärkeää. Se pitää kylän elinvoimaisena ja hyvinvoivana.

Työntäyteisin terveisin
Sofia

Lue loputkin

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.