Mitä työpäivä pitää sisällään?

Tiistai 01.08.2017 - klo 10.05 - Blogissa: Kesäduuni

Jokaiseen työvuoroon kuuluu omat jokapäiväiset askareet, joita tehdään kassatyön ohella. Aamu- ja iltavuoroissa on omat tehtävänsä. Minulla on kokemusta pelkästään kassavuoroista, joten kerron nyt, mitä päivät kassalla pitävät sisällään.

Aamuvuoro alkaa seitsemältä, joten jos avaan ovet, tulen paikalle 6:50. Ensimmäiseksi viedään kassat paikoilleen, laitetaan valot päälle sekä tehdään muut tarvittavat valmistelut ennen avaamista. Kun kauppa aukeaa kello 7:00, alan täyttää tupakkakonetta. Se täytetään joka aamu, ettei mikään pääse loppumaan. Sen täyttö vie ehkä noin puoli tuntia. Sen jälkeen teen lehtipalautuksen, eli kerään vanhat palautettavat lehdet pois myynnistä ja kirjaan ne ylös.

Yhdeksän maissa on kahvitauko ja niihin aikoihin tulevat myös leivät. Leipien purkamisessa menee jonkin aikaa, sillä en muista vielä kaikkien leipien paikkoja ulkoa ja joudun käyttämään aikaa oikeiden paikkojen etsimiseen. Ruokatauolla käyn noin kello 11 ja 12 välillä. Aamuisin kauppa on melko hiljainen, mutta kello 12 jälkeen alkaa tulla enemmän asiakkaita. Loput vuorosta kuluukin yleensä kassalla ja päivä loppuu tavallisesti kahdelta.

Iltavuoro alkaa yleensä kahdelta ja kestää 21:05 asti. Illalla asiakkaita on paljon, ja vasta noin kello viiden jälkeen hiljenee hieman. Iltavuoroon kuuluu esimerkiksi pullonpalautuskoneen pesu. Se on todella tärkeää koneen toimivuuden kannalta. Konetta on hyvä muutenkin tarkkailla ja pitää huolta, ettei se tukkeudu ja säiliöissä on tilaa. Illalla käydään läpi myös leipähävikki sekä tehdään pientä siivoilua, esimerkiksi vaihdetaan roskapussit. Ennen kaupan sulkemista lasketaan tietysti kassat ja suljetaan pelikone ja Veikkaus-pääte. Vuoro loppuu yhdeksän jälkeen, kun kassat on saatu laskettua.

Vuoroihin liittyy myös muita tehtäviä, jotka tehdään vain viikoittain. Esimerkiksi RAY:n pelikone tyhjennetään joka keskiviikko aamu. Saatan myös joskus kysyä, olisiko minulle jotain tavaraa hyllytettäväksi, jos on hiljaista.

Myös kassavuoroon kuuluu siis muutakin kuin itse myyntityötä. Mielestäni on mukavaa, kun hiljaisempinakin kellonaikoina on tekemistä. Kiireisintä aikaa asiakkaiden osalta on yleensä iltapäivällä. Hiljaisinta taas aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Nämäkin kuitenkin vaihtelevat vähän sen mukaan onko arkipäivä vai viikonloppu. Mielestäni on mukavaa, kun joka päivä tehdään tietyt samat asiat, joihin muodostuu rutiini, mutta jokainen päivä on silti erilainen vaihtuvat asiakaskunnan vuoksi.

Lämpimin terveisin Sofia

Lue loputkin

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.