K-Market Suomen joka kolkassa

Nuorgamissa sijaitsee Suomen pohjoisin ruokakauppa – ja eteläisin K-Market löytyy Hangosta. Kauppojen välillä on lähes 1500 kilometriä. Yksi asia yhdistää kuitenkin molempia kolkkia – nimittäin K-Marketin palvelu.

K-Market Auralan Säästö, Suomen ja EU:n pohjoisin ruokakauppa sijaitsee kolmen kilometrin päässä Norjan rajalta. K-Market Auralan Säästö palvelee pienen kylän 150 asukasta ja kesäisin Tenojoelle saapuvia kalastajia. Ennen kaikkea kauppa palvelee kuitenkin rajan takaa saapuvia norjalaisia.

”Lähes 95 prosenttia asiakkaista on kesäsesongin ulkopuolella norjalaisia. Meillä koko henkilöstö osaa ainakin jonkun verran norjaa tai ruotsia”, kauppias Arto Aurala kertoo.

K-Market Auralan Säästön vetonaulana on lihatiski, josta myydään paljon irtolihaa: jauhelihaa, fileitä ja grillilihaa. Entä mistä suomalaisesta herkusta norjalaiset ovat innostuneet?

”Norjalaisten mieltymykset löytyvät pikku hiljaa kokeilemalla. Tämän alueen norjalaiset ovat jo oppineet tykkäämään ruisleivästä, jota ei Norjasta kunnolla saa.”

Eteläisin K-Market löytyy Hangosta

Suomen eteläisin K-Market löytyy Hangon Kadermosta. Pyöräillen matkaa Nuorgamiin tulee 1438 kilometriä. Toisin kuin Nuorgamissa, Hangossa asiakaskunnassa ei juurikaan näy norjalaisia, mutta noin kolmasosa asiakkaista on ruotsinkielisiä.

"Kauppamme on kesäkauppa, sillä Hanko on kesäkaupunki. Palvelemme asutuksen keskellä, joten meillä on kyllä vakiintunut asiakaskuntamme ympäri vuoden. Kesäisin ovi käy silti erityisen tiuhaan, sillä olemme Hangon ainoa kello 22:een asti auki oleva kauppa. Kesäisin meiltä ostetaan erityisesti juomia, grilliruokia ja grillitarvikkeita ja tietysti jäätelöä. Sunnuntaisin haetaan vastapaistettua leipää", sanoo K-Market Kadermon myymäläpäällikkö Sanna Vuorela-Holmberg.

Kaupan muutos Siwasta K-Marketiksi on otettu alueella hyvin vastaan. "Asiakkaamme ovat todella innostuneita K-Ruoka-lehdestä ja uusia reseptejä kokeillaan ahkerasti. Hangon sinappi on tuote, jonka pitää ehdottomasti löytyä hyllystä, sitä on toivottu", Sanna sanoo.

Napapiirin taakse etelästä iloiset terveiset

Napapiirin taakse Nuorgamiin lähtee Hangosta iloiset terveiset. "Välimatka on niin valtava, että sitä on vaikea käsittää. Iloista kesää ja yrittäkää pärjäillä siellä hyttysten kanssa!" Sanna huikkaa.