Kauppiaan parhaat vappuvinkit

Rauhankadun tenorikauppias Juuso Hemmingin vapunviettoon kuuluvat ystävät ja teemaruoka. Viime vuosina vappupiknikille on muun muassa väsätty blinejä ja tilattu sushia.

Vaikka vappu voidaan mieltää myös valmissalaattien, nakkien ja sipsien kultakaudeksi, kokkaa yhä useampi vappuruoat itse tuoreista raaka-aineista. Kauppias Juuso Hemmingin kaveriporukassa on jo kahden vuoden ajan vietetty teemallisia vappupiknikkejä.

”Toissavuonna tilattiin tavarantoimittajalta sushiplatterit ja viime vuonna tehtiin blinejä eri täytteillä. Molemmat olivat menestys ja nyt on paineet siitä, mitä tehdään tänä vuonna.”

K-Market Rauhankadun asiakkaista Juuso on huomannut, että perinteisiä vappuruokia tehdään mielellään itse. Esimerkiksi perunaa liikkuu vappuna runsaasti, kun omat perunasalaattireseptit houkuttelevat valmisratkaisuja enemmän.

Yhteinen piknik, yhteinen työnjako

Vappu on yhdessäolon aikaa ja siksi myös vapun tarjottavat kannattaa jakaa yhteisesti. Piknikin tarjottavat voi valmistaa rennosti edellisenä päivänä ja napata aamulla muovirasioissa mukaan.

”Piknikissä on aina oma asettelunsa, joten ruokien on hyvä olla jo siellä valmiina. Välillä ollaan tosin askarreltu keittimien ja pannujen kanssa paikan päälläkin”, Juuso kertoo.

Töiden jakaminen kavereiden kesken on kätevää. Etenkin silloin, kun joku osaa tehdä maukkaimmat kakut, toisen vahvuus ovat suussa sulavimmat suolaiset ja kolmas osaa organisoida vapputeltan pystytyksen.

”Tietenkin siellä on aina niitäkin, jotka eivät tee mitään”, Juuso naurahtaa.

Vappu huipentuu lauluun

Juuso käy läpi vapun jälkiruokia: munkkeja, tippaleipiä, marjojen dippaamista suklaaseen. Kahta ensin mainittua hän suosii itse valmiina, koska uppopaistaminen on usein sottaista ja aikaavievää. Marjojen dippaamista suklaaseen on myös kokeiltu.

Piknik ei Juuson kaveriporukassa huipennu kuitenkaan jälkiruokaan. Joka vapussa on vaihe, jossa ystävät yllyttävät vanhaa tenoria luikauttamaan pienet serenadit paikalla oleville ihmisille.

Juuso työskenteli pitkään oopperalaulajana ja käy välillä edelleen esiintymässä – viimeksi Hong Kongissa. Vappuisin esitys on kuitenkin spontaani ja tapahtuu Ullanlinnanmäellä. Joinain vuosina sekin on koonnut suurempia yleisöjä.

”Kyllähän vappuun laulu kuuluu”, Juuso summaa ja antaa komean näytteen kaikua Kruununhaan kaduilla.

Vappu

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.