Kotimaisia juureksia suoraan K-marketin tiskille

Suomalaiset juurekset ovat tällä hetkellä parasta sesonkiruokaa. K-Market Liisankadun kauppias kertoo juurestrendeistä sekä jakaa oman syysruokavinkkinsä.

Juuresten matka K-Marketin tiskille

”Juureksen matka on yksinkertaisimmillaan sellainen, että viljelijä laittaa siemenen maahan, hoitaa ja kastelee sitä, nostaa juureksen maasta, toimittaa tukkuun, ja tukku vie juureksen vähittäistavarakauppaan tai viljelijä toimittaa juureksen itse suoraan kauppaan”, Antti Soininen Liisankadun K-Marketista kertoo.

Juurekset saapuvat K-Marketeihin lajikkeesta riippuen joko laatikoissa tai muovikoreissa. Tyypillisesti retiisi on kesän ensimmäinen kotimainen juures. Kotimaisten juuresten kausi alkaa kesäkuun loppupuolella ja on sadonkorjuun aikaan parhaimmillaan, mutta jatkuu keväälle asti.

Porkkana ylivoimainen ykkönen

”Porkkana on parhaimmillaan nyt ja on ehdottomasti suosituin juures vuodesta toiseen. Peruna tulee hyvänä kakkosena. Valitettavasti mainioita juureksia, kuten lanttua, palsternakkaa, punajuurta ja selleriä syödään kovin vähän”, Soininen harmittelee.

Kestosuosikkien rinnalla ostetuimpien juuresten ja vihannesten titteleitä kantavat lehtikaali ja nauris. Lehtikaali on kauppiaan mukaan ollut kova juttu jo muutaman vuoden ajan.

”Myös nauriksen ympärillä on pikku hiljaa positiivista pöhinää”, Soininen tuumaa tyytyväisenä.

Kauppiaan syysruokavinkki

”Perinteinen kirkaslieminen keitto juureksista ja lihasta on erinomaisen hyvää syysruokaa. Ilmat viilenevät ja keitto maistuu mainiolta”, Soininen vinkkaa.

Kauppias Soininen suosittelee sujauttamaan syyskeittoon paljon erilaisia ja värikkäitä juureksia. Keiton voi valmistaa lihalla tai ilman. Kokeile esimerkiksi vihreää lihakeittoa.